Jannes Klaassen en twee bewoonsters van Opmaat werken aan de spandoek. Foto: Egbert Euser
Jannes Klaassen en twee bewoonsters van Opmaat werken aan de spandoek. Foto: Egbert Euser

Levensgroot spandoek Arjen Robben op zomerfeest Opmaat

BEDUM – Het zomerfeest van ‘s Heerenloo Opmaat wordt komende zaterdag weer gevierd. Heel Bedum mag meehelpen een gigantisch spandoek voor Arjen Robben te maken.

Jannes Klaassen, coördinator stage, recreatie en vrijwilligerswerk bij Opmaat, organiseerde twee jaar achter elkaar een recordpoging voor het Guinness Book of Records, maar dit jaar staat er iets minder druk op de activiteit tijdens het zomerfeest. De kilometerslange wc-rolketting was zeer geslaagd, het koekhappen van vorig jaar viel dankzij erg slecht weer, letterlijk in het water.

Dit jaar heeft Jannes bedacht dat bewoners van Opmaat, samen met bezoekers van het zomerfeest, een groot spandoek kunnen maken vanwege het EK. En dan natuurlijk gericht aan Arjen Robben. In de straat de Fazant komen hele lange biertafels met bankjes te staan. Van schildersbedrijf Willem Dijkema heeft Jannes grote rollen sterk papier gekregen. Hier kan met verf en stiften op gewerkt worden, maar mensen mogen ook thuis alvast iets maken en dat er tijdens het feest op komen plakken. Wanneer een rol vol is komt er weer een nieuwe te liggen. Twee bewoonsters van Opmaat maken op de foto alvast een begin. Jannes: “Het moet één grote groet zijn aan het EK en aan Arjen Robben. Het moet zo’n groot spandoek worden dat zelfs de Polen zien dat heel Bedum achter Robben staat. Ik hoop dat heel veel mensen zaterdag mee komen doen”.

Monique Smit

Tijdens het zomerfeest zijn er zoals ieder jaar allerlei gezellige dingen te doen. Er staat een draaimolen, er loopt een dweilorkest rond en de avond wordt afgesloten met een optreden van Monique Smit, dat wordt aangeboden door een grote landelijke leverancier van ‘s Heerenloo. In principe is dit optreden binnen, voor genodigden. Jannes: “Maar mocht iemand nou echt een heel groot fan zijn van Monique Smit laat hem of haar mij dan even bellen, dan mag diegene ook komen”. Hoofddoel van het feest is mensen met en zonder beperking met elkaar in contact brengen. Speciaal dit jaar is dat er een groep van tien vrijwilligers uit allerlei landen – onder andere Korea, Wit-Rusland, Bosnië, Frankrijk en Servië – komt meehelpen. Zij komen vanuit de organisatie SIW Internationale Vrijwilligersprojecten. De vrijwilligers begeleiden het hele zomerfeest en doen daarnaast allerlei klussen, zoals werken in de tuin of een schuurtje verven. Studenten van het Alfacollege in Groningen, die het eerste jaar van de opleiding sociaal agogisch werk doen, komen ook helpen.

Geen regen

Wanneer alle rollen vol zijn wil Jannes van de spandoeken een groot labyrint maken waar mensen tussendoor kunnen lopen. Maar misschien worden het ook wel twee grote muren aan weerszijden van een pad. En wat nou als het weer regent? Dat gebeurt niet, weet Jannes. “Ik heb vorig jaar al genoeg straf gehad. Als je die film van vorig jaar bekijkt en die ontbijtkoek van de touwtjes ziet druipen… Wat was het een leuk feest, maar wat was het tegelijkertijd ook eeuwig jammer.” Nog een risicofactor: het thema van het zomerfeest is dit jaar ‘Wij houden van Oranje’. Wat als Nederland er zaterdag al uit ligt? Jannes: “Dan wordt het ‘Wij huilen om Oranje’ en dan is het spandoek om Robben te troosten. Maar ik ga er natuurlijk vanuit dat we er zaterdag nog in zitten, dat het een groot feest wordt met mooi weer, en een heel groot spandoek waar iedereen aan mee schildert!”

 

Saffira Rijkee

Artikel geplaatst door Marianne Janssen op 13-06-12 15:44.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Noorderkrant via:
Advertentie
advertentie
Advertentie